Rijles aanhanger (BE)

Stam-Product

Rijles aanhanger (BE)

Een BE-rijbewijs kan bijzonder handig zijn! Denk maar eens aan de 2 paards-trailer,  autoambulance, boottrailer, de zwaardere tandem-asser voor het werk of voor de grotere weekendklus of die grotere caravan voor op vakantie. Rijschool Stam biedt de kans om dit rijbewijs in 1 dag te halen.

 

Aanmelden

Zoals je misschien al is opgevallen geven wij rijles in een Volkswagen Polo Bluemotion, Volvo V40 en een Fiat Punto. Rijschool Stam houdt zich bezig met veiligheid. Daarom zijn al onze auto’s voorzien van de meest geavanceerde technieken zoals:

  • ABS: (antiblokkeersysteem) het voorkomt dat de wielen blokkeren bij het remmen waardoor het voertuig nog bestuurbaar blijft.
  • ASR: (anti slip regeling) het  voorkomt dat de wielen blijven doordraaien (slippen) tijdens het wegrijden of versnellen.
  • ESP: (elektronische stabiliteits programma) Een microprocessor controleert de signalen van de ESP-sensoren en vergelijkt 25 keer per seconde of de wensen van de bestuurder en de richting waarin het voertMist Rijschool Stamuig zich beweegt overeenkomen. Als het voertuig zich in een andere richting beweegt dan de stuurrichting aangeeft, reageert ESP onmiddellijk. ESP gaat dan doelgericht de afzonderlijke wielen afremmen waardoor het voertuig gestabiliseerd wordt en in de juiste richting gestuurd wordt.

Doordat wij hebben gekozen voor een compact formaat, zijn deze auto’s zeer geschikt voor de rijlessen. Hierdoor worden de bijzondere verrichtingen zoals parkeren en omkeren, gemakkelijker gemaakt. Om je hier alvast kennis mee te laten maken, kun je kiezen voor een zogeheten Try-Out. Dit kun je vergelijken met een soort introductie les. Je maakt kennis met de instructeur(ice). Tevens krijg je informatie over de lessen,examens en rij je uiteraard zelf een rondje. Indien je dit goed bevallen is kun je ervoor kiezen om een pakket te nemen.

De kosten voor een proefles van 60 minuten bedraagt €35, Deze kosten zullen in mindering worden gebracht bij het gekozen pakket. Meld je nu aan voor een proefles

Want rijden leer je bij Stam!

Om te beginnen ga je de theorie leren. Als je er aan toe bent kun zelf je examen plannen bij de voor jou dichtstbijzijnde CBR locatie. Dit examen wordt via de elektonische weg vastgelegd en bestaat uit: ja/nee vragen, meerkeuzevragen, vragen waar je een getal in moet vullen en vragen over hoe je zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie (gevaarherkenning). In totaal krijg je 65 vragen onderverdeeld in:

  • 25 vragen over gevaarherkenning;
  • 30 vragen over verkeersregels;
  • 10 vragen over verkeersinzicht.

Indien je hiervoor een voldoende hebt behaald krijg je een uitslagformulier en mag je deelnemen aan het praktijkexamen. Je kunt je theorie-examen doen vanaf 16 jaar.
Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Afhankelijk van het door jou gekozen pakket kan er tussentijds getoetst worden, de zogenaamde tussentijdse toets (TTT)

De tussentijdse toets is een rijtest die verloopt als een echt praktijkexamen. Hierin worden de bijzondere verichtingen beoordeeld. Na afloop van de toets krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Je kunt aan de hand hiervan precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken.

Voordelen van de tussentijdse toets zijn:

Als de bijzondere verrichtingen met een voldoende zijn afgesloten krijg je hiervoor een vrijstelling op je praktijkexamen.
De aandacht- en/of adviespunten die je meekrijgt van een examinator zorgen ervoor dat je beter voorbereid bent.
Doordat je al hebt mogen proeven hoe een examen verloopt, wordt er al spanning weggenomen voor je praktijkexamen.
Als instructeur wordt er na een toest meer gewerkt aan verkeersdeelneming want vrijstelling van de bijzondere verrichtingen heb je al.

Vooraf

In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Na controle van je identiteitsbewijs en je theoriecertificaat overhandig je het gesloten zelfreflectie formulier. Op dat formulier heb je vóór het examen je sterke en minder sterke punten in het verkeer gezet. Dit formulier wordt na de examenuitslag met je besproken. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren in of bij de examenauto.

De rit

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij / zij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en rotonde’s. In het vernieuwde rijexamen rijd je een gedeelte van het examen zo’n tien tot vijftien minuten zelfstandig naar een bepaalde bestemming a.d.h. van het navigatiesysteem.  Als je voor dit praktijkexamen tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen.

Foutloos rijden

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en hoe je met bepaalde situatie’s omgaat. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig deel te nemen aan het verkeer.

Geslaagd

Direct na afloop van de rit vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd, bespreekt de examinator het zelfreflectieformulier met je en wordt je Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen. De registratie van de Verklaring van rijvaardigheid is drie jaar geldig, de registratie van de Verklaring van geschiktheid een jaar.

Het rijbewijs ophalen

Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen. Je kan je rijbewijs met spoed aanvragen hiervoor betaal je wel extra kosten maar dan kan je het rijbewijs één werkdag later ophalen. Meestal wordt er gekozen voor de reguliere manier je rijbewijs kan dan opgehaald worden na 5 werkdagen.